Küçükçekmece’de iş ve istihdam üreten küçük büyük tüm esnafların sorunlarıyla ilgilenen Sefaköy Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sait Yüksek’in başkanlığıyla birlikte üye sayısında patlama yaşıyor.

43 yıllık stabil bir oda sürecine son vererek 2 yıl içinde üye sayısını yaklaşık 10 kat artıran Sefaköy Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sait Yüksek, gazetemize konuk olarak imtiyaz sahibimiz Celal Karaali’ye konuştu.

“ÜYE SAYIMIZI 10 KAT ARTIRDIK”

C.K: Odanın varlığını siz başkan olduktan sonra öğrendik. Ne oldu da oda atağa geçti?

S.Y: Önceki başkanımız 43 yıllık bir başkanlık görevi yürüttü. Yoğun temposu nedeniyle odayı görevli kişilere bıraktı. Onlar da odayı tam anlamıyla yönetemedi. Biz geldiğimizde tüm enerjimizi bu odaya harcamaya başlayınca sonuç böyle oldu.

350 üyeyle teslim aldık, 4500 üye sayısını geçmiş durumdayız.

C.K: Bu odanın tüzüğü ve mevzuatları tamamen esnafların sorunlarıyla ilgilenmesi çerçevesindedir değil mi?

S.Y: Düğünler, hasta ziyaretleri, durumu iyi olmayan üyelerimize gıda yardımı yapıyoruz. Maddi ve manevi tüm destekleri veriyoruz.

“ESNAFIMIZIN MALİYETİNİ MİNİMUM SEVİYELERDE TUTUYORUZ”

C.K: Nasıl bir yol izliyorsunuz sorunları çözmede?

S.Y: Öncelikle durum tespiti yapıyoruz. Sık sık ziyaretlerimizi yapıp durumu değerlendirip kefalet vererek kredi almasına yardımcı oluyoruz. Kredi için gelen hiçbir üyemizi boş göndermiyoruz.

C.K: Şeker konusu var. Nedir bu şeker?

S.Y: Devlet sübvanse ettikleri şeyler hakkında bir araştırma yaptık ve şekerin yarısını devletin karşıladığını gördük. Üyelerimize şeker alıp dağıttık. Devlet sübvanseyi kaldırdı ancak biz hala maliyet fiyatıyla alabiliyoruz. Yani şimdi yine önemli siparişlerde bulunurlarsa bunu ayarlayabiliriz.

C.K: Peki ya diğer esnaflar?

Çiftçiye destek kredisinde de faiz artışı oldu Çiftçiye destek kredisinde de faiz artışı oldu

S.Y: Konfeksiyoncu arkadaşlarımız vardı örneğin onlar için de fabrikalarla görüştük. Onları da bayii fiyatıyla almalarını sağladık. Diğer üyelerimiz için de çalışmalarımız sürüyor.

C.K: Seçim vaadiniz neydi?

Bize oy veren kimse pişman olmayacak dedik ve pişman etmedik.

“BİZ KAYBETTİĞİMİZ ZAMAN BİLE KAZANDIRDIK”

C.K: İkitelli Eskoop sanayi sitesi seçimine de girmiştiniz.

S.Y: Biz orada kazandığımız seçimi kaybettik. 500 üyenin 400’ü oyumu size vereceğim demişti ancak sonradan vekalet usulüyle üyelerin yerine vekilleri gidince ben seçimi kaybettim. Şöyle söyleyeyim; Benim orada tek bir konuşmam 8 milyon liralık dükkanı 19 milyon lira yaptı. Çünkü dedim ki arkadaşlar sizin burada kooperatifte de hakkınız var. Buradaki gayrimenkule ortaksınız. Siz mülkünüzü sattığınızda üstüne en az bir o kadar fiyat daha koymanız lazım. Sonuçta ben seçimi kağıt üzerinde kaybettim ama esnafımız kazandı.

C.K: Kurdaki dalgalanma esnafın durumunu nasıl etkiliyor?

S.Y: Bazı sektörlerde kötü bir etki yaratıyor ama otomotivciler iyi durumda. Araba işiyle uğraşan esnafın durumu süper diyebilirim. Genel olarak esnafımız döviz kurlarından çok etkilenmiyor ama.

“ESNAFIMIZI DİJİTALLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

C.K: Bir de kurduğunuz web siteyi sormak istiyorum.

S.Y: Biz bir web sitesi kurduk ama halen organize olamadık. Ücretsiz burada reklam yapabilirsiniz diyoruz ama bir türlü esnafımız adapte olamadı. Esnafımız bu web sitede dayanışma sağlayabilir. Oradaki paylaşımları çünkü herkes görecek ve biz de ayrıca mesaj atarak bilgilendirme yapabiliriz. İnsanımız çekiniyor neden kayıt olmuyor bilmiyorum. Burada esnaf odasına kayıtlı üye esnaflar olduğu için güvenilirlik açısından da soru işareti yok. Çünkü bunlar odaya kayıtlı oldukları için yanlış yapma şansları yok. Sokaktaki bir tamirciyle buradaki oto tamircisi aynı olamaz.

Çağrıda bulunuyorum. Fotoğraflarınızı çekin yollayın reklamınızı yapalım. Bu kadar basit.

“EZBER BOZAN ESNAF LOKANTASI YAPIYORUZ”

S.Y: Son olarak bir idealimden daha bahsetmek istiyorum. Sefaköy’de lüks bir esnaf lokantası açmayı planlıyorum. Buradan Küçükçekmece Belediye Başkanımız Kemal Çebi’ye de sesleniyorum bize söz ve yer verdiği için çok teşekkür ederiz. Ayarlanan binanın en üst katını inşallah bu proje için kullanacağız. Sadece üyelerimize özel önemli davetlerin yapılacağı bu dört dörtlük mekana herkesin katkı sunmasını bekliyoruz. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Anıl Kılıçlı