Hükümete skandal öneri; 'İzmir, İstanbul, Ankara'ya kuruş vermeyin' Hükümete skandal öneri; 'İzmir, İstanbul, Ankara'ya kuruş vermeyin'

Sigaradan alınan ÖTV tutarı yasa gereği her 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor. ÜFE'nin yıl sonunu en az yüzde 16 artışla kapatması beklenirken en ucuz sigara fiyatının ise 51,5 lira olacağı iddia edildi.

Habertürk'ün aktardığına göre, KDV oranının yüzde 2 artırılarak yüzde 20 yapılmasının ardından 5 lira zamlanan sigaralar yılbaşından itibaren gelecek otomatik artışla birlikte en az 52 liraya satılmak zorunda.

Sigaradan 3 ayrı vergi var. Öncelikle dal başına şu anda 1,1114 lira (Paket başına 22,22 lira) olan asgari maktu vergi var. Bir de paket başına 1,1043 lira alınan maktu vergi var. Ayrıca yüzde 63'lik de nispi vergi tutarı bulunuyor.

Bu durumda ise 1 paket sigaranın üretici hiçbir maliyeti yansıtmadan yani maliyetin tüm zararını üstlenerek satış yaparsa en az 51,5 liraya satılması gerekiyor. Sigara fiyatı bu rakamın altına inemez. Özellikle fiyatı ucuz olan sigaralarda bu artış vatandaşın kaçak sigara ve tütüne kaçmasını sağlıyor.

Editör: Anıl Kılıçlı