İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Silivri Belediye Başkan Volkan Yılmaz ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle açıklamalar yaptılar. Belediye Başkanlarının açıklamalarının ortak noktası ise toplumda cinsiyet eşitliği oldu.

İMAMOĞLU: KADIN VARSA DÜNYA VARDIR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, Büyükçekmece’deki 8 Mart Hatıra Ormanı’nın ilk fidanlarını dikti. İBB kadın çalışanları adına dikilen fidanların ilk can sularını da veren İmamoğlu  “Özgür, adil, barışçıl bir dünya, ancak eşitlik temeli üzerinde kurulabilir. Ağaçlar varsa yeryüzünde hayat vardır; tıpkı kadınlar gibi. Kadın varsa sevgi, şefkat, barış, huzur vardır. Kadın varsa hayat vardır, kadın varsa dünya vardır” dedi.

ÇAĞIRICI: KADINLARIMIZ TOPLUMUNUZUN MİMARI

Bağcılar Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 212 Outlet AVM’de “Üretken kadınlar standı” açıldı. Örgü, kaligrafi, resim, takı ve çeyizlikten oluşan 5 stantta Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi kursiyerler el emeği göz nuru ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sundu.  Standı ziyaret eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe hakkında yaptığı konuşmada  “Fedakârlıkları, emekleri, sevgileri ve mücadeleleriyle insanlığın umudu, toplumumuzun mimarı olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tebrik ederim.” ifadelerine yer verdi.

AKGÜN: BENİM LÜGATIMDA KADINLAR GÜNÜ YOK

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında kadın belediye personeli ile bir araya gelerek çiçek dağıtan Büyükçekmece Belediye Başkanı. Hasan Akgün; 8 Mart’ın tek bir gün olarak kutlanmasını doğru bulmadığını 365 günün tamamında her gün her dakika kadınlara aynı değerin verilmesi gerektiğini ifade etti. Akgün, “Dünya Kadınlar Günü meselesi hiç kafama oturmamıştır. Benim lügatımda yok ama siyaset gereği formalitenin yerine gelmesi bakımından 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Bütün medeniyet dünyası oturup bunu kara kara düşünmelidir. 365 günün 364 günü ne olacak? 365 günün tamamında her gün her dakika kadınlarımıza aynı değeri vermeliyiz.” dedi.

KESKİN: KADINLAR NE KADAR GÜÇLENİRSE TOPLUM O KADAR GÜÇLENİR

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle şu açıklamalarda bulundu: “Bir toplumda kadınlar ne kadar güçlenirse, toplum da o kadar güçlenir, gelişir. Biz Şişli’de kadınlarla birlikte daha güçlüyüz. Kadınların güven içinde yaşadığı, fırsatlara erişimde, katılım ve temsilde eşit olduğu bir Şişli için hep birlikte çalışıyoruz. Yerel yönetim olarak kadınların yaşam koşullarının iyileşmesini öncelikli politikalarımız arasında görüyoruz. Eğitimden sağlığa kadar yaşamın her alanında onlar için hizmetler üretiyoruz. Kadınlara yönelik mesleki kurslarımız ve özel sağlık hizmetlerimizle hayatlarının her alanında kadınların yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

BOZKURT: HER ŞEY SİZİNLE GÜZEL

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ise belediye bünyesinde çalışan kadın emekçilerin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Tüm katları tek tek dolaşarak kadınları tebrik eden Başkan Bozkurt, çiçek ve kolonya hediye etti. Kadınların yaşamın kaynağı olduğunu söyleyen Başkan Bozkurt, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. İyi ki varsınız. Her şey sizinle güzel. Yaşamımıza değer katıyorsunuz. Varlığınız, bize kattıklarınız ve yaşamı yeşillendirdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

YÜKSEL: KENTİMİZİ ‘KADIN DOSTU KENT’ HALİNE GETİRECEĞİZ

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü yayımladığı bir mesajla kutladı. Yüksel mesajında şu sözlere yer verdi: “Her insana eşit olarak tanınan temel hak ve özgürlüklerin, cinsiyet ayrımı olmaksızın kazanılması adına medeniyetler tarihi boyunca önemli mücadeleler verilmiştir. Günümüzde kadın hakları, çağdaş insan hakları çerçevesinde yasalar altında güvence altına alınsa da ne yazık ki bu hakları kullanma konusunda kadınlar hala ciddi sorunlar yaşamakta, cinsiyet eşitliği anlamında büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bizler bu ayrımcılığa ve şiddete karşı, güçlü bir irade gösterme konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Kadınların güçlü, güvenli ve özgür bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri için kentimizi “Kadın Dostu Kent” haline getireceğiz.

AKPOLAT: 8 MART’TA BELEDİYENİN KADIN ÇALIŞANLARI İZİNLİ

Beşiktaş Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için anlamlı çalışmalar gerçekleştirdi. İlçenin birçok noktasındaki billboardlara Kadınlar Gününe özel farkındalık yaratmayı amaçlayan görseller yerleştiren Beşiktaş Belediyesi aynı zamanda Beşiktaş’ın merkezi sokaklarına da kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çeken tabelalar astı. İlçedeki merkezi sokaklara, “Didem Sokağı’nda Dilediği Saate Gezebilir” Yasemin Sokağı’nda Kahkaha Atabilir” “Canan Sokağı’nda İstediği Gibi Giyinebilir” şeklinde ilgi uyandıran tabelalar asıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beşiktaş Belediyesi’ndeki kadın çalışma arkadaşlarının izinli olacağını belirten Belediye Başkanı Rıza Akpolat belediye meclis konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine değindi.

GENÇ: HEP BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Sarıyerli kadınlar bir araya geldi. Atatürk Anıtı önünden başlayıp Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’na yürüyen kadınlar, özgürlük ve eşitlik taleplerini bir kez daha haykırarak, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” dedi. Etkinlikte konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, düşüncelerin yaşam biçimi olduğunda anlam kazandığını söyleyerek şöyle konuştu; “ Sarıyer’de toplumsal duyarlılığı fazlasıyla hissediyorum. Kadın cinayetlerinin arttığı günümüzde bütün kadınların duyarlılığı ile bugünlerin biteceğini ve bizlerin de desteğiyle anlam kazanacağını belirtmek istiyorum. Her günü 8 Mart gibi yaşıyorsak anlamı var. En büyük dileğim kadınlar adına tüm olumsuzlukların bir an önce bitmesidir. Hep birlikte yürüyeceğiz.”

YILMAZ: KADINA ZULMETMEK İNSANLIĞA İHANETTİR

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yılmaz, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Maalesef şahit olduğumuz kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetler, toplumu derinden yaralamaktadır. Kadına zulmetmek, insanlığa ihanet demektir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in ‘Cennet annelerin ayakları altındadır.’ ifadesinden anlaşıldığı gibi, kadınlar kutsal bir mertebededir. Ayrıca bilinmelidir ki, şanlı tarihimizin her döneminde eşsiz fedakârlıklar göstermiş, nice kahramanlık destanları yazmıştır. Bu açıdan kadınlara her daim saygı duyulmalı, manevi mevkisi ve hayatımıza yön veren konumu asla unutulmamalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta kahraman şehitlerimizin anneleri olmak üzere, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor; sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir ömür diliyorum.”

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi