CHP artık Türkiye’de birinci parti. 22 yıl sonra AK Parti’nin oy çoğunluğu 31 Mart 2024 gecesi sona erdi.

AK Parti’yi bu noktaya getiren yanlışlar çok fazla. 2002 yılında aldığı dolar’ı 1.6’dan 32’ye getiren,

Enflasyonu patlatan,

Alım gücünü yine iktidarı aldığı yıldan bile daha aşağıya düşüren,

99’da yaşadığımız deprem sonrası toplam olarak yıllara sari milyarlarca Türk Lirası deprem vergisi toplayan ancak önlem almayan, aksine riskli yapıları affeden ve Maraş depremiyle yaşadığımız felaketin sorumlusu olan,

Milyonlarca kaçağı kayıtsız ve serbest şekilde sınırlardan içeriye alan,

En az birkaç yerden maaş alan bürokratlar, hanlarda, saraylarda lüks içinde yaşayan dar zümreyi yaratan,

Tüm bunların üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha geçtiğimiz haftalarda seçime çok kısa bir süre kala depremde en büyük yarayı alan Hatay’a söylediği “Hatay’ı gördünüz garip kaldı, hizmet gitmedi” sözleri ve “Oy yoksa hizmet de yok” yaklaşımı dip dalgayı oluşturdu.

İmamoğlu’nun elini güçlendiren de birçok sebep vardı; Cumhurbaşkanı, 17 Bakan, valiler, hatta emniyet müdürleri gibi iç güvenlikten ve dolayısıyla seçimlerden sorumlu olan kişiler ve kurumların AK Parti adaylarına yaptıkları orantısız destek, milletin gözünde İmamoğlu’nu adeta kutsallaştırdı. Özetle AK Parti yıllardır yaptığı eylemler ve seçim sürecinde de devletin geniş imkanlarını tek bir yerde kullanmasıyla bu ağır yenilgiyi fazlasıyla hak etti.

GELELİM CHP’YE…

Asla ama asla zafer sarhoşu olmamak burada en önemli noktadır. CHP önümüzdeki beş yılı çok daha fazla çalışarak geçirmeli. 2019-2024 yılları arasında görev yaptığı bölgelerde yaptığı icraatların üstüne koyarak gitmeli. Son 5 yıldan daha fazla çalışmalı ki önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi için bu fırsat en iyi şekilde kullanılsın.

Ve yeni dönem gibi görünen bu 4-5 yıllık süreçte AK Parti’nin kutuplaştırma iklimini de dağıtmalı. Örneğin Zafer Partisi’nin oyları Anadolu Ajansı, TRT ve hatta muhalefetin olan ANKA Haber Ajansı tarafından neredeyse yok sayıldı. CHP’nin Zafer’e de sahip çıkması gerekir ki o Zafer 28 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turunda CHP’nin yanında yer almıştı. CHP, Zafer’i yanına almalı. Sonra Yeniden Refah Partisi’yle de sık görüşmelidir. Bu hem AK Parti’nin 22 yıldır ülkede hakim kıldığı kutuplaştırma iklimini ortadan kaldırmak hem de Yeniden Refah’a ‘Yeni AK Parti’ rolü biçilmemesi için elzemdir. Uzun yıllardır Türkiye’yi yüzde 51’e yüzde 49 şeklinde ikiye bölen AK Parti ve MHP dışında herkes ama herkes birleşmeli artık, Türkiye birleşmeli.