Türkiye’de sanatın hangi dalı ile uğraşırsanız uğraşın, ürettiğiniz hiç bir eser ve emek için telif hakkı alma hakkınız yok.

Sigorta pirimlerinizi kendiniz ödemezseniz , sanat sektöründen emekli olamazsınız. Amir Hükmü var kanunun , 5510 sayılı kanunun 4-2/B maddesi  Sanatçılara sigorta yapılacak diyor. Fakat uygulanmıyor. Aynı zamanda bu sistem, sen yarattığın eserin de peşine düşemezsin diyor. Yani senin üretttiğin eser sana ait değil. Telif hakları yasaları yapılandırılmadığı için, senelerdir sanatçılar çözüm bekliyor. 

Mecliste ortalama olarak 15 senedir telif hakları konusunda gündeme gelen yasa tasarıları var. Fakat bir türlü sonuç vermiyor. Bir çok yasa süratle onanıp kabul edilirken, telif hakları yasasının düzenleme süreci neredeyse bir arpa boyu yolu bile katetmiş değil. 

Sanata destek vermek amaçlı, bakanlık tarafından açıklanan destek meblağlarının artırılması gerekiyor. Hani ekonomi için iktidarın sürekli olarak baz aldığı Avrupa ve dünya ölçekleri var ya, bu ölçeklere göre sanata genel bütçenin yüzde 1 ‘ini ayırmak gerekirken; Sarayın 10 milyar TL gibi bir bütçeyi sanata ayırması sonucu çıkıyor.

Sanatın her dalında , bütün sanatçıların ülke genelindeki sıkıntılara eş değer sıkıntıları mevcut. Ülkede o kadar ağır ekonomik problemler varki, bu kadar yoksulluk var neden sanattı dile getiriyorsun sorusunun cevabı şu; Ülke bütçesi olarak sanattan kıstıklarımızı , nereye harcıyoruz?

Tarımamı harcadık, sanata verilmeyen bütçeyi?

İş imkanları mı sağladık o yüzde birlik bütçe ile?

Bir havalimanına sanata ayırdığımız bütçenin 4 katını harcadık. 

Yani zengini nasıl daha zengin, yoksulu nasıl daha kanaatkâr yaparım var bütçede.

Tam da bu yüzden sanattan ve sanatçıdan korktuğunuzu düşünüyorum. Çünkü sanatın ve sanatçının kitleleri uyandırma ve ikna etme gücünün farkındasınız. Çünkü sanatı kontrol altına almak, insanların algılarını kapatmak açısından işinize geliyor. 

İyice sıkarsak elbet bir gün özgür sanatta boğulur pes eder sanıyorsunuz...

Halka gerçekleri gösterecek, hatırlatacak sanat kalmayınca, düşünemeyen algılayamayan, sorgulayamayan, anlamayan bir toplum oluştururuz mantığı ile hiç bir yere varamayız. 

O yüzden yazdım.

Sanatın vazifesi görüneni kopya etmek değildir. Görünenin aslını size ifade etmektir...

EVRİM TOK