MHP ideolojik kökleri güçlü bir partidir. Fakat zamanla pratik siyasetle, ilkesel çizgi arasında çelişki yaşadı.

Hukuki anlamda tüzük ihlali görünmese de, ideolojik anlamda çelişkili tavırlar sergilediği bir gerçek. Türk siyasi literatürüne de böyle geçti.  Milliyetçi-muhafazakar çizgisinden daha çok devletçi ve iktidar yanlısı bir yola evrildi. MHP tüzüğünde parlamenter sistemi savunmak ve tek adam rejimine karşı olmak üzere net ifadeler yer almasına rağmen, 2017’deki anayasa değişikliği referandumunda AKP’nin “Başkanlık Sistemi” teklifine destek verdi. Böylece yıllardır savunduğu parlamenter sistem çizgisine kendi kendine ters düştü

Sadece kendi hukuki tüzüğü değil, ona inanan, güvenen, yıllarca oy veren, destekleyen kim varsa neredeyse tamamını hayal kırıklığına uğrattı. Siyasi mecrada rol alanlar ya başka parti kurdular, ya da kurulan partilere üye oldular. Rol almayanların ise içten içe küskünlüğü devam etti.

MHP içerisinde halen aktif rol alanların sadece çıkar menfaatine dayalı sözde siyaset yaptıklarını, artık cümle alem biliyor.

Atatürk milliyetçiliği, devletin şekli gibi değiştirilemez olan Anayasanın ilk maddelerinin tartışmaya açılmasına çok sert tepki vermelerine rağmen; Bu konunun “Her türlü tartışmanın dışında olduğunu” ifade etmelerine rağmen; Sonradan masaya oturarak dolaylı da olsa sessiz kalındı ve bu durum tabanda çok ciddi tepkiye yol açtı.

MHP, AKP’nin 2010’dan sonra yargı referandumuna koşulsuz destek sağladı. Yargı sistemindeki bazı reformlar MHP tüzüğündeki bağımsız yargı, ve hukukun üstünlüğü ilkelerine karşı düştü, parti duruşu zarar gördü.

Çözüm süreci ile ilgili hükümetin tutumuna karşın MHP resmen veryansın etti. Çok sert muhalefet uyguladı. Sonrasında ise tam destek verdi. AKP ile yol yürümeye başlar başlamaz “ Milli Birlik söylemleri ile; MHP’nin teröre taviz verilmez ilkesini sorgulattı. 

Bağımsız siyaset yapma ve ulusal çıkar dışında koalisyonlara kapalı olma ilkesini taşıyan MHP, Cumhur İttifakı’nın sürekli hale getirilmesi hususunda iktidar destekçisi oldu. 2018 seçimlerinden itibaren Cumhur İttifakı‘nın sürekli hale getirilmesi ve fiilen bir koalisyon ilişkisine girilmesine neden oldu. 2019 yerel seçimlerinde ittifak uygulamaları MHP’nin ilkesine ters düştü ve her zamanki gibi köşeme sadece bu kadar madde sığdı…

Sözün özü bunlar bana “Banker Bilo” diye bir filmi hatırlattı. İlyas Salman Bilo’ydu. Şener Şen Maho ‘ydu.

Maho birkaç kişiyi Almanya ‘ya götüreceğini söyleyerek bir kamyonun arkasına doldurdu.

Yolculuk kamyonettekilerin Almanya’ya ulaşma hayalleri ile geçti.  Yolculuk bittiğinde Almanya’ya geldiklerini sandılar. Oysa Maho onları İstanbul’da gezdirip gezdirip durmuştu. İşte bizim hissettiğimiz tam da bu. Turan devleti kurma yolunda ömrümüz o kamyonun arkasında yolculuk yaparak geçti. Bindiğimiz kamyonun vardığı yer AKP’nin otogarı oldu.