İstanbul, 17 Ağustos 1999'da yaşadığı depremin ardından on yıllardır tabiri caizse diken üstünde. 3-4 gün önce 17 Ağustos yıl dönümünde Marmara'da beklenen deprem konusunda vatandaşların korkuları tazelendi.

FARKLI SENARYOLAR PAYLAŞILDI

Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası Marmara depremine ilişkin hangi fayın kırılması halinde kaç büyüklükte bir depremin oluşacağı ve nerelerin kaç şiddetinde etkileneceğiyle ilgili senaryolar paylaştı.

İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı

Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir. Tuzla ve Adalar'da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır.

Orta Marmara fayı kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur. Büyükçekmece'den Eminönü'ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX'a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir.

Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir.

Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikte kırılırsa (zayıf olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km'lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.

Editör: Anıl Kılıçlı