Cumhuriyet Halk Partisi 4-5 Kasım günleri 38. Olağan Kurultayını yaptı. CHP tarihinde bir ilk diyebileceğimiz kurultayda “mümkün değil” denilen bir değişim yaşandı. 14- 28 Mayıs genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra partide değişim diye bayrak açanların başında İBB başkanı Ekrem İmamoğlu ve daha sonra genel başkanlık için aday olduğunu açıklayan Özgür Özel’in başını çektiği değişimciler önce İstanbul İl Başkanlığı’ndan daha sonra ise kurultaydan zaferle ayrıldılar. Kısacası, İmamoğlu’nun destek verdiği değişimcilerin adayı Özgür Özel CHP’nin 8. Genel Başkanı oldu.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Söz konusu il başkanlığı ve kurultay yarışlarını kazanan değişimcilere muhalif genel merkezciler olarak bilinen bazı belediye başkanlarının 31 Mart 2024 seçimlerinde aday gösterilip gösterilmeyecekleri gündem oldu. Şöyle ki; Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin yeni dönemde aday gösterilecekler mi? Hatta başkanlık için talep açıp açmayacakları dahi konuşulur oldu.

İMAMOĞLU BİR MECLİS ÜYESİ KİMİNLE ALINACAKSA ONU ADAY YAPACAK

Yukarıda isimlerini saydığım belediye başkanlarının birçoğunun aday gösterilmeyeceklerini biliyorum. Gösterilmeme nedenlerinin de genel merkezci oldukları için değil, başarısız oldukları için olduğunu da biliyorum. Ancak, bildiğim bir başka gerçek var ki o da İstanbul adaylarının belirlenmesinde en önemli hatta tek isim; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’dur. İmamoğlu, sadece İBB başkanlığını değil aynı zamanda İbb Meclis çoğunluğunu da almanın planını yapmaktadır. Dolayısıyla İmamoğlu hangi adayla bir oy veya bir meclis üyesi daha fazla alınacak ise onunla yola çıkacaktır. Buradan bakıldığında ise öncelikle isimlerde baya bir eleme yapılacak.

2028’İN CUMHURBAŞKANI İMAMOĞLU’DUR

Çok iddialı bulabilirsiniz, saygı duyarım. Ama beğenseniz de beğenmeseniz de siyaset gençleşiyor ve gençleşen siyasetin en önemli aktörlerinden birisi Ekrem imamoğlu’dur.

İmamoğlu, 31 Mart 2024’te İBB’yi tekrardan kazandığı an 2028’in Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhurbaşkanı olacaktır. Bu konuda öngörüme güveniyorum ve isteyen dostlarla 4 yıl sonrası için bahse girmeye hazırım.

Hal böyle olunca İmamoğlu, İstanbul’u kazanmak adına öz kardeşi dahi olsa, kendisine eksi bir meclis üyesi getirecek biriyle seçime girmeyecek.

Siyasi geleceği adına da bakıldığında İBB’yi meclis çoğunluğuyla birlikte almaktan başka çaresi olmayan İmamoğlu için, olmazsa olmazlardan birisi Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’dir. Neden derseniz, birçok ortamda da dile getirmiştir ”Beni siyasete sokan, CHP’ye getiren belediye başkanı olmamı sağlayan kişi Kemal abimdir” diye. 

Öte yandan Kemal Çebi, geride bıraktığı 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde hizmet adına verdiği sözlerin tamamına yakınını yerine getirdi. Yetmedi belediyecilik adına temizlik vs. gibi normal hizmetlerde hiçbir aksama yaşatmadı ve halk da ciddi anlamda bir karşılığı var. Bütün bunlara rağmen, İmamoğlu, Çebi değil de bir başka isimle daha çok oy alacağını bilse derhal aday değiştirir. Çünkü İstanbul’u almak için Küçükçekmece ve Esenyurt’u almaktan başka bir çaresi yok, hem de açık ara alacak adaya ihtiyacı var. Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum, yenilikçiler “nerede kalmıştık?” diyecekler.