Rahmetli Demirel’in bir sözü vardı ya; “Tek kelime ile durumu özetlersem iyi, iki kelime ile özetlersem iyi değil...” işte Z kuşağının 2023 seçimlerindeki tercihi tek kelime ile İYİ olacak kanaatindeyim. 

 1996/2000 yıllarından  sonra doğanlar Z kuşağı olarak tabir ediliyor. 2023 de ortalama 7 milyon yeni seçmen oy kullanacak. Seçimlerin neticesi ise ciddi oranda değişecek. Siyasi partiler bu Z kuşağı kitlesini etkileyecek ciddi çalışmalar yapmalı...

 2018 seçimlerde ilk kez oy kullananların yüzde 76.7 si Cumhur İttifakına oy vermedi. 2023 seçimlerinde oy kullanacak her 5 kişiden biri Z kuşağı olacak. Türkiye’nin kaderi Z kuşağına bağlı. Neredeyse ana muhalefetin oyuna yakın sayıdalar.

Gençlerin politik tercihleri ise tam bir merak konusu...Onların doğdukları andan yetişme çağına kadar görüp görebildikleri tek partiden ibaret iken, artık bu bıkkınlık ve yüz yüze yaşadıkları sıkıntılar yeni partilere karşı ilgilerini artıracak gibi görünüyor. Bu hususta siyasi partilerin Z kuşağına yönelik çalışmalara ağırlık vermeleri isabetli olacak. Zira gençler olgun sayılamama, sözlerinin ve taleplerinin ciddiye alınmaması konusundan müzdaripler. Onların lisanı İle konuşabilen kazanacak. Onları duymayan kaybedecek.

 Okuma oranlarının oldukça yüksek olduğu, neredeyse tamamına yakının üniversite mezunu ya da öğrencisi olduğu Z kuşağının ekonomik sıkıntıları, diplomalı işsizlik problemleri , mevcut siyasete karşı içlerinde öfke barındırmalarına sebep oluyor. 

 Yunan filozoflarından farkı olmayan bu kuşak, teknoloji ile iç içe büyümelerinden dolayı hayata bakış açılarıda çok farklı. Onlar İçin sosyalleşme yok. Sosyalleşmeyi  internet üzerinden sağladıklarından  , sosyal medya hesapları onlar için hem iletişim hem de tepkilerini, duygularını ifade  edebildikleri bir alan. Bu alanın kısıtlanması onlara göre limiti olmayan hayal dünyalarına ve özgürlüklerine örülen bir duvar. Özgüvenlerini sergilemede oldukça başarılı olan bu kuşak teknoloji sayesinde bilgiye çabuk ulaşma ve hızlı yaşamaya da alışkın. Hayatlarına gem vurulmasına , yapacakları işlere dur denilmesine müsade etmezler. Z kuşağının elinden internetini almak kısıtlama koymak şöyle dursun, onların önünden alabileceğiniz tek şey  ancak yedikleri boş tabaklar olur...


 Onlar için hayatta mümkün olmayan hiç bir şey yoktur. Kurallara bağlı toplumla hareket etmek yerine bireysel hareket etmeyi tercih ederler. Uzun cümleler, uzun yazılar onlara göre değildir. Kısa ve konunun tamamını anlatan ifadeler onları etkiler. 
Örnek; “OY MOY YOK”

İYİ PARTİ adına ise kuruluş aşamasından bu yana geleneksel medya üzerinden oluşturulan karartma ve tüm basın organlarının iktidarın tekeli ile yönetilmesi ile bizim sesimizi duyuramamamız artık yavaş yavaş avantaja dönmeye başlıyor. Görüyorumki geleneksel medyayı kullanamayan İYİ’ler kendilerini ifade edebilmek için sadece sosyal medyayı kullanmışlardı. Kader aslında ağlarını o zaman örmeye başlamış .... Çünkü Z kuşağı sadece sosyal ağları takip ediyordu. Artık Z kuşağı televizyonda sunulan gerçek dışı haberlerden ziyade sosyal medyada her şeyi gördü. 

  
Kimsenin yönlendirmesine değil, kendi serüvenlerini yaşamaya ihtiyaç duyan Z kuşağı kendi geleceği için planlarını yapmaya başladı. Emin olun onların yeni serüvenlerinde güneş yeniden doğacak....

EVRİM ŞENER TOK