Her ülkenin bir borsası vardır. Borsa İstanbul da en kısa tanımıyla; Türkiye’de faaliyet gösteren ve halka arz olan şirketlerin ortağı olabileceğiniz ülkemize özel bir finansal piyasadır.

Özellikle 2022 yılında Borsa İstanbul’un adını, gösterilen ilgi dolayısıyla ülkemizde duymayan kalmadı. Öyle ki 2023’e girerken yatırımcı sayısı 4 milyonu buldu. Peki Borsa İstanbul’da 4 milyonu bulan yatırımcının akıbeti ne oldu, bundan sonra ne olabilir?

YATIRIM MI, GÜNLÜK KAZANÇ MI?

Finansal piyasalar çok büyük riskleri barındıran bir ortam. İnternetten alışveriş yaptığımızda bile birçok yorum okuyup, ürünün puanına dikkat ediyorken, hisse senedi almak için büyük paralar ortaya koyduğumuzda elbette bunun mantıklı bir açıklaması olmak zorunda.

Öncelikle “yatırım mı günlük kazanç mı” seçenekleri arasında kararımızı vermemiz gerekiyor. Eğer konu yatırımsa Borsa İstanbul içinde önü açık birçok şirket bulmak zor değil. Özellikle dünyadaki gelişmelere de bakarak gelecek vadeden önemli şirketlerimiz var ve uzun vadede kesinlikle size para kazandırabileceğini söyleyebilirim.

Günlük kazancı seçerseniz kesinlikle bir profesyonel olmalısınız. Bakın profesyonel yardım almanız gerekir demiyorum; “Profesyonel olmalısınız” diyorum. Çünkü bu işte dünyanın en profesyonel traderı (alım satımcısı) bile günü geldiğinde zarar edebilir. Günün sonunda kayıplarınız için tek sorumlu sizin olmanız kişisel gelişim açısından daha iyi olur.

Aklımızdan çıkarmamamız gereken ilk sonuç; Uzun vadede kesin kazanç, kısa vadede inişli çıkışlı bir tablo ve buna göre yetkinliğiniz olmalı, dediğim gibi profesyonel olmalısınız.

HAVASI MI AZALTILACAK, PATLATILACAK MI?

Balonlar ya patlar ya da patlamaması için havası azaltılır...

Borsa İstanbul’da 2022 yılında önemli kazanımlar elde edildi. Bunun nedeni Türkiye’de enflasyon oranının açıklanan resmi rakamların üzerinde hissedilmesi ve ‘Kur Korumalı Mevduat’ gibi finansal regülasyonlar nedeniyle döviz kazançlarının sıfıra indirilmesiydi. Sermaye sahipleri bu alternatifsizlik nedeniyle adeta borsaya hücum etti.

Eğer 2022 yılında gözünüzü kapatıp hisse satın alsaydınız muhtemelen karda olacaktınız. Peki 2022’de bu kadar yükselen ve 4 milyon yatırımcının gelip park ettiği Borsa İstanbul, 2023’te nasıl olacak?

Bir balon sürekli şişerse ya havası alınır ya da patlar. Borsa İstanbul bu yol ayrımında görünüyor. 2023 yılı borsa için çok kötü başladı. Endeks 2023’ün ilk günlerinde yaptığı zirveden yaklaşık yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti. Ocak ayında yaptığı dalgalı seyrinin ardından Şubat ayının ilk günlerinde toparlandı ve şu an zirvesinden yüzde 12 civarında aşağıda bulunuyor. Teknik analizciler ‘ikili dip’ formasyonu çerçevesinde buradan sıçramayı yaptığını ve tekrar yeni zirveler arayabileceğini öne sürse de şu an çok kritik noktalarda dalgalı bir seyirde ve çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Teknik analiz olarak endeks 5100’ü kuvvetli bir şekilde aşarsa ve haftalık olarak bu seviyenin üstünde kapatırsa yükseliş bir miktar daha devam edebilir ve bu kötü 2023 başlangıcının bir düzeltme olduğu sonucuna ulaşılabilir. Ancak 4450’yi de aşağıya yönlü kırarsa potansiyel hedef 3600’ler olarak karşımıza çıkıyor ki bu da 2022 yılı sonunda yaptığı zirveden yaklaşık yüzde 35 oranında kayıp demek. Endeksin yüzde 35 kayıp yazması hisse senetleri için iki ve üç katı kayıp demektir ve bu tam bir ayı piyasası olur.

Borsa İstanbul’un 2021 başından itibaren ne kadar şiştiğini en net gösteren haftalık grafik;

İşte bu kritik noktada Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla dikkatli olunmalı. Yeni para girişi yapılacaksa düşüşlerde maliyet azaltmak amacıyla yapılmalı ki ara yükselişlerde piyasadan en azından zararsız çıkılabilsin. Karda olan yatırımcıların ise şimdiye kadar çoktan kar almaları gerekiyordu.

DOLAR BAZLI DA KRİTİK YERDEN AŞAĞIYA DÖNDÜ

Borsa İstanbul ABD Doları cinsinden grafiğinde de iç açıcı bir görüntüde değil. En yüksek ve en dip seviyenin tam ortasındaki yüzde 50 seviyesinden sert bir geri çekilme yaşanıyor. Bu masadaki riskin ne kadar ciddi olduğunu gösteren bir diğer tablo.

Sonuç olarak yatırımcı, Borsa İstanbul’a para aktarırken bir kere, iki kere değil çok kere düşünmeli. Ve risk yönetiminizi doğru yapmanız gerekiyor. Trend uzun vadede (haftalık olarak) bozulmadı ancak çok ince bir çizgide...

Hisse senedi almak istiyorsanız sermayenizin yüzde 10 yüzde 20’sini riske edin. Ve düşüşlerin devamı durumunda artık hiçbir şekilde alım yapmayın. Yüzde 10-20 riske attığınız para, endeks bu seviyelerden yeni rekor seviyeler gelecekse güzel bir kar bırakacaktır. Ama buradan büyük risk alınırsa sermayenin tamamen buhar olma ihtimali masadadır.

2023 seçimleri yaklaşırken siyaset, finansal piyasalar ve dünyadaki gelişmeler hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.